Εμβάθυνση και διεύρυνση της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε έκταση και βάθος

zoupis zaxarias

Σχόλιο του Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη

Ας σκεφτούμε τι συζητούσαμε το διάστημα που ακολούθησε της 7ης Ιουλίου πέρυσι. Το ερώτημα ήταν: Ήταν στρατηγική ή όχι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Οι περισσότεροι απαντούσαν ότι δεν μπορεί να μιλάς για στρατηγική ήττα όταν ένα κόμμα έχει πάρει 31%. Εγώ επέμενα από τότε: Το αποτέλεσμα της κάλπης πέρυσι δεν έδειχνε απλά μία εναλλαγή στην Κυβέρνηση, αλλά καθόριζε ένα νέο πολιτικό τοπίο με νέες αξίες, προσδοκίες, προτεραιότητες της κοινωνίας. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα απόλυτο κενό Στρατηγικής, Πολιτικής, ιδεολογίας, αντιπολιτευτικής τακτικής που αν αν δεν αντιμετωπίσει με μεγάλη ταχύτητα, θα βρεθεί προ απροόπτων. Ο νέος Πρωθυπουργός δεν ήταν απλά ένας νικητής εκλογών. Νίκησε υποσχόμενος λίγα και συγκεκριμένα, απέπνεε σιγουριά, μεθοδικότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία ένιωθε ότι μπορεί να ακουμπήσει σ΄αυτόν για μία νέα πορεία.

Οι επόμενοι μήνες επιβεβαίωναν αυτές τις αλήθειες. Κάθε μήνα γινόμασταν μάρτυρες μέσα από τα αποτελέσματα μιας εμβάθυνσης της κυριαρχίας του Κ.Μητσοτάκη και της συνεχόμενης διεύρυνσης όσων εμπιστεύονταν τον νέο Πρωθυπουργό. Αποκτούσε μία εξαιρετική διεισδυτικότητα σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Ισχυροποιόταν , την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έδειχναν αδύναμες να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές και υπερβάσεις. Τα γεγονότα στον Έβρο που η Κυβέρνηση έδειξε αμεσότητα και επιτυχία στην υπεράσπιση των συνόρων της χώρας και στην συνέχεια η απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας εκτόξευσαν ακόμα περισσότερο την δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την πεποίθηση ότι είναι η καταλληλότερη λύση για Πρωθυπουργός.
Είναι μοναδικό φαινόμενο ένας Πολιτικός, ένας Πρωθυπουργός που συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του και ενώ έχουν προκύψει σ΄αυτό το διάστημα σοβαρές κρίσεις που πρέπει να διαχειριστεί, να αυξάνει δημοφιλία, προτίμηση για Πρωθυπουργός και να μεγαλώνει την διαφορά που χωρίζει την Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Αυτό όμως είναι η «κορυφή του παγόβουνου» .

Τα πραγματικά καίρια νέα δεδομένα που αναδεικνύονται από αυτή την έρευνα της OPINION POLL είναι δύο:
ΠΡΩΤΟ: Μιλάμε για μία απόλυτη κυριαρχία σε έκταση και βάθος. Σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς Πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριολεκτικά « σαρώνει» ισοπεδώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στην χειρότερη περίπτωση για αυτόν . Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο. Όταν συμβαίνει αυτό, η διαφορά κατά 36.8 μονάδες στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και η διαφορά 21.7 μονάδων μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δεν είναι μόνο εντυπωσιακά. Δείχνουν την διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου στο οποίο δεν μπορούν – μέχρι σήμερα τουλάχιστον - να παρέμβουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ,όσο επιμένει να βλέπει το 2020 σαν ένα νέο 2010 λόγω της Οικονομικής Κρίσης.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Αναφερόμαστε στην εντυπωσιακή διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι το 19.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65.2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το Σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης. Το 25.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 87.2% του ΚΙΝΑΛ προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Ο λόγος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης δείχνει αδύναμος να φθείρει τον Πρωθυπουργό. Η επιμονή στην καταγγελία και τακτικές που δοκιμάστηκαν δεν δείχνουν να μην έχουν αποτέλεσμα.
Φαίνεται οι τεκτονικές πλάκες του Πολιτικού Συστήματος να μετακινούνται και να ζούμε το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Στον βαθμό που ο Πρωθυπουργός καταφέρει ή όχι να υπερβεί το κύμα της Οικονομικής κρίσης και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης καταφέρουν ή όχι να αλλάξουν ριζικά, θα διαμορφωθεί πιθανότατα ένα νέο πολιτικό σκηνικό με αναδιατάξεις και μακρόχρονη κυριαρχία.

Μπορεί στην Πολιτική όλα να μπορούν να αλλάξουν αν υπάρξουν οι κατάλληλες συγκυρίες και πολιτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο η εικόνα αυτή την ώρα δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και τεράστια αποθέματα εμπιστοσύνης και πολιτικού κεφαλαίου, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει ακόμα αδύναμη και αμήχανη.

 

Pin It

eep logo