Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί πια...

syriza panel

του Ζαχαρία Ζούπη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει βαθύ δομικό, φυσιογνωμικό πρόβλημα και αυτό πια δεν κρύβεται. Φαίνεται για παράδειγμα από όλες τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OPINION POLL ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 19.8% ( 21.2% επί των εγκύρων) την ίδια ώρα που η Ν.Δ συγκεντρώνει 41.5% ( 44.5%). Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη διαφορά της τάξης του 21.7% ( 23.3% επί των εγκύρων). Όμως και σε κάθε έρευνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε μία σταθερή, σταδιακή μείωση. Τον Σεπτέμβριο συγκέντρωνε 23.1% στην πρόθεση ψήφου και οχτώ μήνες μετά αυτή έχει μειωθεί κατά 3.3%. Η μείωση αυτή δεν εξηγείται απλά από την ύπαρξη αναποφάσιστων. Το 10%-12% των ψηφοφόρων του επιλέγει πια Ν.Δ! Το πρόβλημα όμως δεν το έχει γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας χάνει όλο και περισσότερο από το πολιτικό του κεφάλαιο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα προτιμάται από το 19.2% των ερωτώμενων όταν το 56% επιλέγει Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλάμε για διαφορά 36.8%(!) όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η διαφορά ήταν 29.8% ( 50.6%έναντι 20.8%).

Είναι φανερό ότι το οξύ στρατηγικό- ιδεολογικό- πολιτικό πρόβλημα αρχίζει να εμφανίζεται παράλληλα με μια απώλεια της πίστης ότι ο Α. Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ο ηττημένος Α.Τσίπρας στις Ευρωεκλογές, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και στις Εθνικές Εκλογές αρχίζει να μην πείθει ότι μπορεί να εγγυηθεί μία ριζική αλλαγή και ένα come back του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δεκαέξι ερωτήσεις στις οποίες οι ερωτώμενοι καλέστηκαν να συγκρίνουν τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε χαρακτηριστικά που καθορίζουν ηγετικά χαρακτηριστικά ή έστω προσόντα που πρέπει να έχει ένας Πολιτικός Ηγέτης, ο Κ. Μητσοτάκης κυριαρχεί και στα δεκαέξι, με διαφορές υπέρ του από 23% έως και ...47.7%! Ακόμα και σε χαρακτηριστικά που εμφανίζονταν ως προνομιακό πεδίο του Α. Τσίπρα ( επικοινωνιακός, λαϊκότητα ) ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται κατά 27% και 23% αντίστοιχα! Σε ερωτήσεις για το ποιος από τους δύο μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά δώδεκα διαφορετικούς τομείς Κυβερνητικής Δραστηριότητας, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται καταλυτικά και στους δώδεκα με διαφορές 27.3% έως και 49.8%! Ακόμα και σε τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του όπως η Οικονομική κρίση ή η ανεργία ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται στις προτιμήσεις κατά 40% και 27.3% αντίστοιχα! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η Πρόταση του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης προηγείται με 46% έναντι 16% αυτής που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας ως πιο ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό. Προτιμάται δε από το 19.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65.2% του ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν φαίνεται μόνο δημοσκοπικά. Είναι ορατό στην καθημερινή πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, στις αντιφατικές δηλώσεις και πορείες στελεχών του που δείχνει ασυνεννοησία, έλλειψη πρότασης, ξεκαθάρισμα των λόγων που οδήγησαν στις ήττες, απουσία σαφούς προσανατολισμού για τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη το Κόμμα της Αξιωματικής Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την ατολμία του να εξάγει συμπεράσματα για τις ήττες του. Τα στελέχη του εμφανίζονται αυτάρεσκα να παρουσιάζουν όλα όσα έκαναν ως ορθά και επομένως έχασαν λόγω του πολέμου από το Σύστημα, αν και όλοι γνωρίζουν ότι σημαντικά τμήματα της ολιγαρχίας συνέβαλαν στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στην μετέπειτα πορεία του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν στρατηγικά, πολιτικά , κυβερνητικά, ηθικά, δημοκρατικά προβλήματα για την διακυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ και επομένως η καταλυτική ετυμηγορία του Ελληνικού λαού δις μοιάζει αδικαιολόγητη. Αυτό από μόνο του αρκεί το 60-65% της κοινωνικής πλειοψηφίας που εκφραζόταν από το « ΦΥΓΕΤΕ» να συντηρείται και απλά τώρα να εκφράζεται από το «ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την εκλογική στρατηγική του που εμφάνισε τον Κ. Μητσοτάκη περίπου ως «βάρβαρο» που θα κάνει τον λαό να υποφέρει. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εμφανίσουν τον Κ. Μητσοτάκη ως νεοφιλελεύθερο, ως ακροδεξιό, ως Πρωθυπουργό που θα απολύει, θα μειώνει μισθούς. Αυτή την στάση μάλιστα την συνεχίζουν προσπαθώντας να τον εμφανίζουν περίπου ως Όρμπαν, αντιδημοκράτη και άλλα πολλά. Κοντά ένα χρόνο τώρα οι πολίτες βλέπουν ένα Πρωθυπουργό με σχέδιο, με αποτελεσματικότητα, με κοινωνική ευαισθησία και εν πάση περιπτώσει όχι ένα κοινωνικά ανάλγητο, σκληρό και απάνθρωπο Πολιτικό που μάλιστα αντιμετώπισε δύο μεγάλες κρίσεις. Πως λοιπόν να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το οξύ πρόβλημα αναξιοπιστίας που συνοδεύει ένα Κόμμα που άλλα είπε και άλλα έκανε, από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε, ένα Κόμμα που θα μείνει ως ιστορικό παράδειγμα η κοροϊδία του Δημοψηφίσματος του 2015; Η εκλογική τακτική αποδείχτηκε επιτυχημένη πρόσκαιρα αφού συγκέντρωσε 31.5% , αλλά μυωπική αφού όλα όσα την στήριξαν αποδείχτηκαν fake πολιτικός λόγος; Συνέβαλε να μην αποκαλυφθεί το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όμως θέμα χρόνου να έρθει εκρηκτικά στην επιφάνεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την αδυναμία να προσαρμοστεί ριζικά στις ανάγκες της νέας εποχής. Μοιάζει με μια Βαβέλ που καθημερινά δίνει αφορμές για να απομακρύνονται δυνάμεις από αυτόν, πολύ περισσότερο να μην τον πλησιάζουν νέες. Ποιος παίρνει πια στα σοβαρά την άποψη ότι η είσοδος των Αγγλικών στο Νηπιαγωγεία υποδηλώνει συνωμοσία της Κυβέρνησης με τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια ή τον Ιερό Πόλεμο κατά της αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών, των Προτύπων σχολείων ή της τηλεκπαίδευσης; Ποιος έχει καταλάβει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή ένα Κόμμα που θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό ή να γίνει μία ευρεία Προοδευτική Παράταξη αλά ΠΑΣΟΚ; Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά ένα Κόμμα που ανακάλυψε σκάνδαλο ανάθεσης 32 εκατ. ευρώ για το τουριστικό σποτάκι που κόστισε μηδέν , που ανακάλυψε στην εικόνα από το Μαρμάρι παραλία της Κροατίας και που οι Ευρωβουλευτές του κάνουν για αυτές τις ανοησίες τους προσφυγή στην Κομισιόν; Ποιος να εμπιστευτεί την θεσμική, δημοκρατική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ,όταν η υπόθεση της παραπομπής δέκα κορυφαίων στελεχών της Αντιπολίτευσης αποδεικνύεται ως μεγίστη απάτη και αυτό εμμέσως το δέχεται ο ίδιος ο Α.Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ; Ποιος να πείθεται άραγε ότι στόχευση του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία Προοδευτική Συμμαχία, όταν στις τάξεις του έχουν βρει θέση όλα τα στελέχη σχεδόν των ΑΝΕΛ και ο κ. Πολάκης ποστάρει φωτο του με τον Π. Καμμένο, δείχνοντας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πειστική, αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας του, αλλά ούτε εναλλακτική προοδευτική πρόταση. Βρίσκεται σε νευρική κρίση και υλοποιεί μια αντιπολιτευτική τακτική με αποδέκτες τους πλέον πιστούς του οπαδούς μέχρι σήμερα. Ο λόγος του δεν συνιστά πολιτικό λόγο Κόμματος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το κάθε στέλεχός του λέει και πράττει κατά βούληση, αφού δεν υπάρχει ένα διαμορφωμένο πλαίσιο. Μέσα σ΄αυτόν τον κυκεώνα φθείρεται και το ηγετικό εκτόπισμα του ίδιου του Α. Τσίπρα που φαντάζει αδύναμος και σε ρόλο τροχονόμου ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Πως λοιπόν να μην καταγράφονται αυτά τα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις; Πώς να ελπίζει σε μια αντιστροφή σταδιακά της κατάστασης και όχι μία παραπέρα συρρίκνωση;

Δύσκολη εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ… Δύσκολη εποχή για τον Αλέξη Τσίπρα…

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Πολιτικός Αναλυτής - Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL

 

Pin It

eep logo