Λιπάσματα και δυσοσμία… Ανθρωπογενής κι ανθρώπινη

glampedakis

Του Μάνου Γλαμπεδάκη


Είμαστε καλοί άνθρωποι, σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουμε την αριθμημένη θέση που έχουμε εξασφαλίσει στον Παράδεισο, γι αυτό δεν θα προβούμε σε χαρακτηρισμούς που έρχονται στα χείλη, θα τους καταπιούμε. Και θα εκφραστούμε με απόλυτη καλοσύνη προσπαθώντας να εξηγήσουμε μερικές λέξεις σε ανάρτηση που και με τα δυο χέρια πατήσαμε το «λάικ».

Συνημμένες πεποιθήσεις.
α) Οι άνθρωποι οδηγούμενοι από την περιέργεια τους και την λογική τους, όταν δεν γνωρίζουν κάτι –ένα φυσικό φαινόμενο πχ- διαμορφώνουν θεωρίες για να το κατανοήσουν και αποδεχτούν. Μια ή καμιά αποδεικνύεται σωστή όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια, οι άλλες μένουν στην ιστορία. Η ιστορία αποδέχεται την σοφία όλων όσων προσπάθησαν να απαντήσουν. Πχ ο ήλιος γυρίζει γύρω από την γη ή η γη γύρω από τον ήλιο. Μετά την ανακάλυψη και την απόδειξη τι πραγματικά συμβαίνει, όσοι εμμένουν στην θεωρία εκείνου του σοφού που αποδείχτηκε λάθος, είναι απλώς ηλίθιοι. Ας αφαιρέσουμε τον οξύ αντι-παραδείσιο χαρακτηρισμό, είναι οπισθοδρομικοί. Ή ακόμη πιο λάιτ είναι αρχειο-λάτρες.
β) Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
γ) Ο Δημόκριτος ανακάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις βενζόλιου. 5 μονάδες το ανώτατο επιτρεπτό όριο, 2,8 μονάδες στο κέντρο του Πειραιά στην ΑγιαΤριάδα 100 μέτρα από το λιμάνι και τις δραστηριότητες του, 8,5 μονάδες στην περιοχή Λιπασμάτων. Έστησε και πέντε σταθμούς μέτρησης για να εντοπίσει την προέλευση μέσω των ανέμων, οι 4 στα τέσσερα σημεία του (τοπικού) Ορίζοντα, ο 5ος στην περιοχή της Ανάπλασης που κατά σύμπτωση… εξεπίτηδες… συνορεύει με την oilone. Και γράφει ο Δημόκριτος. Το βενζόλιο παράγεται κατά την επεξεργασία πετρελοειδών. Όταν φυσά έτσι, πιάνει ο 1ος σταθμός, όταν φυσά αλλιώς, πιάνει ο 2ος … κι όταν δεν φυσά, πιάνει εκείνος ο 5ος που πα να πει κάπου κοντά του, από κάποια μονάδα επεξεργασίας πετρελοειδών εκπέμπονται οι ρύποι.
Κάτι κάνει νιού στα κεραμίδια κι όποιος δεν καταλαβαίνει, όποιος επιμένει σε προηγούμενη «θεωρία» προέλευσης, όποιος διερωτάται «μα δε λέει όνομα» ό,τι επάγγελμα κι αν ασκεί –υπουργός, αιρετός, σύμβουλος, εισαγγελέας, δικαστής, στρατηγός, επιθεωρητής, ερευνητής, κάτοικος, επισκέπτης- περιλαμβάνεται στην <α> των πεποιθήσεων μας.

Ας παραμείνουμε στην <α> των πεποιθήσεων μας σε συνάρτηση πάντα με το «εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι».
Το 2013 (περίπου) ενσωματώθηκε στην νομοθεσία μας η οδηγία της ΕΕ για την συλλογή και επεξεργασία απόβλητων πλοίων για να μην τα ρίχνουν στην θάλασσα. «Άδειασμα σερπαντίνων μεσοπέλαγα» το έλεγαν οι ναυτικοί. Ενθουσιάστηκε η Περιφερειακή Διοίκηση και το υπουργείο και ο ΟΛΠ και ο δήμος που βρέθηκε επενδυτής με οικολογικές ανησυχίες και ασθμαίνοντες άλλοι συμφώνησαν κι άλλοι έδωσαν άδεια παραβλέποντας οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ για επικίνδυνες μονάδες γειτνιάζουσες με κατοικημένες περιοχές και κάθε σχετικό. Στα χρόνια που πέρασαν, αναδείχτηκε το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Φταίνε τα φίλτρα; Φταίει εξαρχής η «πρότυπος» μονάδα; Έτσι βρωμάει και στα άλλα λιμάνια; Σημασία έχει ότι ο οικολογικός χαρακτήρας της επένδυσης αναιρέθηκε αφού αποδίδει επικίνδυνο ισοδύναμο(; ) στην ατμόσφαιρα και η επίκληση της «οικολογικής ευαισθησίας» κάποιων παραπέμπει ολοταχώς στο <α>. Όπου εδώ συναρτάται και είναι απολύτως συμβατή (η πεποίθηση μας) με την λέξη «τελειωμένος» που τόσο στεναχώρησε γιατί, πώς να ελπίζει κάτι από το μέλλον ένας αρχειο-λάτρης ή οπισθοδρομικός που παραμένει «συνεπής» με την παλιά του απόφαση.

Η ποικιλία στάσεων και οι αποκλείσεις από την <α> πεποίθηση μας στις διάφορες θεσμικές βαθμίδες δείχνει ότι δεν μπορούμε να επαφιόμαστε ούτε καν στην επιθυμία πολλών να διαβούν μαζί μας την πόρτα του Παραδείσου, πράττοντας <α>. Γι αυτό (πεποίθηση <β>) ο δήμαρχος μας εκτός από ψηφίσματα και τροποποιήσεις και καθυστερήσεις οφείλει να ενεργοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που μιλά για οργάνωση από το δημοτικό συμβούλιο Μόνιμης επιτροπής Αγώνα και Επαγρύπνησης με την συμμετοχή όλων των Παρατάξεων και Συλλόγων και Συλλογικοτήτων ως μοναδικό «στρατό» προφύλαξης της υγείας και του πολιτισμού στην πόλη μας. Είναι ακατανόητο να μην εφαρμόζεται μια ομόφωνη απόφαση μηνών που μόνο καλό μπορεί να αποδώσει.

ΥΓ.
Και δυο κολασμένα, είμαστε κασκαντέρ.
Αναρωτιέται ένας περιφερειακός σύμβουλος, γιατί το δημόσιο δεν κάνει μια μελέτη που να απαντά αν υπάρχει τεχνολογία που να συγκρατεί την βρώμα και να την συστήσει στον επιχειρηματία. Κολασμένα ρωτώ, μέχρι να γίνει η μελέτη, το δημόσιο να κάνει και αέρα στα αχαμνά του επιχειρηματία;
Προτείνει άλλος, στο ψήφισμα να συμπεριληφθεί «να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική προστασία της λειτουργίας του λιμανιού». Κολασμένα ρωτώ δηλαδή να απομακρυνθεί η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων που παράγει δυσοσμία αλλά να μην απομακρυνθεί η λειτουργία επεξεργασίας αποβλήτων που διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία του λιμανιού.

Pin It

eep logo