Ο θρίαμβος του Πετρούνια

petrounias metallio

Του Δημήτρη Καπράνου

"Είδες τις αθλητικές εφημερίδες;" με ρώτησε ο φίλος. Απάντησα αρνητικά, καθώς δεν είχα, πράγματι, παρακολουθήσει τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, όπου "γεμίζουν χρόνο" αναγιγνώσκοντας πρωτοσέλιδα ούτε είχα περάσει από το περίπτερο της γειτονιάς μου, όπου ο φίλαθλος περιπτεράς, κρεμάει στα μανταλάκια μόνο τις αθλητικές και απλώνει στον πάγκο τις πολιτικές εφημερίδες.
-Αίσχος, κύριε, αίσχος!
-Γιατί; Επειδή δεν κέρδισε ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ;
-Βρε αίσχος, σου λέω. Αίσχος, δεν είναι δημοσιογραφία αυτή!
-Γιατί; Επειδή στη "Nova" οι σχολιαστές βλέπουν ότι ο διαιτητής τα κάνει θάλασσα και "κάνουν την πάπια";
-Βρε όνειδος, σου λέω! Σου μιλώ για την αισχίστη βαθμίδα της καταπτώσεως! Του ζήτησα, πολιτισμένα, να μου εξηγήσει πόθεν πηγάζει ο τόσος και τέτοιος θυμός.
-Μα, αγαπητέ μου, ουδείς ασχολήθηκε-πλην μιας εφημερίδος αθλητικής και μπράβο της- με τον θρίαμβο του Πετρούνια! Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άθλημα των "Κρίκων" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής! Ανεκρούσθη ο εθνικός Ύμνος! Υψώθηκε η ελληνική σημαία στον υψηλότερο ιστό! Απέδειξε ότι η Ελλάς δεν είναι μόνον τα μνημόνια, αλλά και ο αθλητισμός, η άμιλλα, η διάκριση!
Τον κοίταξα με κατανόηση. "Μα, αγαπητέ μου, ο αθλητής στον οποίον αναφέρεσαι, δεν παίζει ποδόσφαιρο. Δεν ανήκει σε ΠΑΕ! Δεν έχει πρόεδρο που τον συνοδεύουν "μπράβοι" και "γορίλες"! Δεν παίζει για ομάδα η οποία μάχεται για να εισπράξει εκατομμύρια από το Κύπελλο Πρωταθλητριών του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος τσέπωσε τα εκατομμύρια του Μπλάτερ! Δεν έχει πίσω του Θύρες", όπως η "Επτά", η "Δεκατρία", η "Τέσσερα", η "Ορίτζιναλ". Δεν έχει στρατούς εμμίσθων ή ημίγυμνων με γλαρά μάτια, να τραγουδούν επί ώρες χυδαία τετράστιχα κατά των αντιπάλων!"...
-Ε, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, έπρεπε να είναι ο θρίαμβος του Πετρούνια "πρώτο θέμα" και όχι αν πέντε-δέκα ή περισσότεροι δημιούργησαν επεισόδια ή αν ο τάδε ή ο δείνα έδωσε μια στραβοκλωτσιά και πήγε η μπάλα στον στύλο (δοκός είναι μόνο η οριζόντια) και χάθηκε το γκολ!
-Μου φαίνεται, αγαπητέ, ότι ζεις σε άλλη χώρα. Ο Πετρούνιας, είναι αθλητής, είναι του "Ευ αγωνίζεσθαι". Ο Πετρούνιας δεν θα ξοδέψει μια περιουσία για "να ελέγξει την ΕΠΟ", δεν θα έχει "καρνέ με διαιτητές", δεν θα κυκλοφορεί στους δρόμους με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο, δεν θα πηγαίνει κάθε τόσο στους ανακριτές ή σε άλλες αρχές. Ο Πετρούνιας γυμναζόταν όλο τον χειμώνα σε χώρους που τα ταβάνια τους έσταζαν, πλήρωνε από την τσέπη του τα έξοδά του, τουρτούριζε καθώς στα γυμναστήρια, λόγω μνημονίου, δεν υπάρχει θέρμανση. Ο Πετρούνιας δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ για τους έρωτες με διάφορες "καλλιτέχνιδες" ούτε ασχολήθηκαν οι δημοσιογράφοι με τα "πλουσιοπάροχα συμβόλαια" που υπέγραψε. Ο Πετρούνιας "έταξε" στη μνήμη του πατέρα του, να κερδίσει το "χρυσό" και το κέρδισε!
-Ε, και δεν φθάνουν αυτά για να γίνει "πρώτο θέμα" στα αθλητικά φύλλα; Δεν συγκινούν όλα αυτά που ανέφερες; Δεν συνεγείρουν;
- Όπως βλέπεις και όπως βλέπουμε όλοι, δεν φθάνουν!

eep logo