Επιτάχυνση δράσεων λιμενικής πολιτικής!

plakiotakis giannis 2

Ο Γ.Πλακιωτάκης στη συνεδρίαση του Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ

Η πρόσφατη επίλυση ζητημάτων από τα συναρμόδια υπουργεία που «ανοίγουν» το δρόμο για την ταχεία ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης αποτελεί προάγγελο εξελίξεων στην υλοποίηση της λιμενικής πολιτικής η ο οποία και φαίνεται να «ξεσκαλώνει».

Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο συνεδρίασης της ολομέλειας της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της Ν. Δημοκρατίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της επιτάχυνσης δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στην λιμενική πολιτική, μηδέ εξαιρουμένου και του τομέα της παροχής λιμενικών υπηρεσιών που επί χρόνια παρέμενε «παγωμένος».

Από τις επισημάνσεις Πλακιωτάκη δεν έλειψαν και αυτές για το λιμάνι του Πειραιά ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ζήτημα της ανάπτυξης του τέταρτου προβλήτα που απασχολεί το υπουργείο Ναυτιλίας, λέγοντας ότι η COSCO θα πρέπει να «αφουγκρασθεί» τις τοπικές κοινωνίες ώστε να υπάρξει μία win-win κατάσταση.
Ο υπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στις στρεβλώσεις του παρελθόντος από αποσπασματικές, όπως τις χαρακτήρισε, λιμενικές πολιτικές για να σημειώσει ότι σε πολλές των περιπτώσεων «ανεδαφικές», ως επί το πλείστον μελέτες για master plan, έστειλαν στις καλένδες τις όποιες παρεμβάσεις. Αυτές οι καταστάσεις, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, ανήκουν στο παρελθόν για να δηλώσει αισιόδοξος ότι στο εγγύς μέλλον θα εξελιχθούν πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις.

Από τις αναφορές δεν έλειψαν και εκείνες για την ποντοπόρο ναυτιλία, το μέγα ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της σημαίας λέγοντας ότι «θα πρέπει να σπάσουν αυγά...» για να επέλθει το ζητούμενο αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν είπε η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο να μην έχει αντάξια ναυτική εκπαίδευση για να αναφερθεί ευθείς αμέσως στις καταγεγραμμένες ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας σε αξιωματικούς αλλά και καταρτισμένα στελέχη όλων των βαθμίδων της ναυτεργασίας.

Για το ακτοπλοϊκό ζήτημα ο υπουργός έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο τομέας στην κορύφωση της πανδημίας αλλά και στα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε το ΥΝΝΠ για αυτόν για να σημειώσει ότι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες που θα υποβοηθήσουν τις ακτοπλοϊκές εταιρίες να επενδύσουν σε νεότευκτες μονάδες.

Όσον αφορά στη νησιωτική πολιτική ο υπουργός απαρίθμησε τις δράσεις που αναπτύχθηκαν και που ώθησαν στην δημιουργία ενός νέου πλαισίου επισημαίνοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα η άσκηση αποσπασματικών παρεμβάσεων δεν βελτίωσε την κατάσταση κάτι που μέλλεται να συμβεί με το νέο πλαίσιο.

Ο υπουργός τέλος δεν δίστασε να εξάρει το ρόλο και το έργο του Λιμενικού Σώματος κάνοντας αναφορά στο σύνολο του στελεχιακού του δυναμικού από τον Λιμενοφύλακα μέχρι την κορφή της ηγεσίας του Σώματος για να επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το Λιμενικό Σώμα που είναι αναπόσπαστο.

Του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προηγήθηκαν χαιρετισμοί των γ.γ. του ΥΝΝΠ κ.Χ. Καλογήρου, Ευ.Κυριαζόπουλου και του Δ/ντού του Γραφείου τύπου της ΝΔ κ. Ν. Ρωμανού, του προέδρου της Ε.Κ.Ο. κ Λ. Παπαναστασίου και της γ..γ της Ε.Κ.Ο. κ. Α. Γκανά.

theseanation.gr 

Pin It

eep logo