Ναυτιλιακή χρηματοδότηση: Στροφή σε leasing, funds και ίδια κεφάλαια!

ploio fortigo coming

Γενική εικόνα για το α’ εξάμηνο του 2020 από έρευνα της Petrofin

Την μεγάλη κρίση που προκάλεσε η πανδημία κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία έως τώρα η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία με εξαίρεση κλάδους της κρουαζιέρας και των offshore-εξόρυξης πετρελαίου. Τα στοιχεία προέρχονται ως γενική εικόνα για το α’ εξάμηνο του 2020 από έρευνα της Petrofin.

Όσο αφορά το 2019 η τραπεζική χρηματοδότηση μειώθηκε μόλις κατά 2,1% σε σχέση με την πτώση κατά 13% το 2018. Πιο συγκεκριμένα, το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο δανείων των κορυφαίων 40 τραπεζών του ναυτιλιακού κλάδου διαμορφώθηκε στα 294,4 δισ. μειωμένο κατά 6,3 δισ.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης μπορεί το ποσοστό μείωσης να μην είναι μεγάλος όμως, σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ναυτιλιακή χρηματοδότηση κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών το 2019. Η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση του παγκόσμιου στόλου χρηματοδοτήθηκε και από μη τραπεζικές πηγές, όπως το leasing, funds, ίδια κεφάλαια και επενδυτές. Μάλιστα το κινεζικό leasing στην διεθνή ναυτιλία διαμορφώθηκε στα 59,2 δισ.

Oι πέντε κορυφαίες τράπεζες όσον αφορά τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση είναι:

– BNP Paribas με 17,97 δισ.,

– η KfW με 16,65 δισ.,

– η China Exim με 16,5 δισ.

– η Bank of China με 15 δισ.,

– η SUMI TRUST με 13,5 δισ.

Μεταξύ των 40 κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση συγκαταλέγονται η Alpha Bank και η Πειραιώς με την έκθεσή τους στη ναυτιλία να ανέρχεται σε 2,5 δισ. έκαστη. To ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank είναι 2,17 δισ. και Eθνικής Τράπεζας 2,06 δισ.

Το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασε για πρώτη φορά αύξηση από το 2010 και πιο συγκεκριμένα από το 58,7% το 2018 ανήλθε στο 60,34%. Αντιθέτως αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή στη ναυτιλία πέρσι. Όμως και οι ασιατικές τράπεζες μείωσαντην η έκθεσή τους από τον κλάδο κατά 6,45% σε αντίθεση με την άνοδο κατά 12,8% του κινεζικού leasing.

Όσο αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Petrofin αναφέρει ότι η συμμετοχή των ελληνικών βρετανικών, γαλλικών και ολλανδικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην χρηματοδότηση του κλάδου αυξήθηκε. Aντιθέτως , οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους.

newmoney.gr

Pin It