Στο Βόρειο Αιγαίο ανοίγεται η HSW

hellenic seaways mykonos

Στον θρησκευτικό τουρισμό στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «επενδύει» για το 2016 η ακτοπλοϊκή εταιρεία Ηellenic Seaways (HSW), δρομολογώντας νέο πλοίο που θα συνδέει από Θεσσαλονίκη και Καβάλα τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Μυτιλήνη και τα Μεστά Χίου ενώ στον «χάρτη» βρίσκεται και η Σάμος.

Πρόκειται για το επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «Ionian Queen», το οποίο θα μετονομαστεί σε «Νήσος Σάμος» και, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αντώνης Αγαπητός, «η εταιρεία, έχοντας εισέλθει πλέον σε φάση κερδοφορίας και ανάπτυξης, επενδύει ουσιαστικά, ενισχύει τον στόλο της και ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των επιβατών με τη δρομολόγηση νέων πλοίων σε νέους προορισμούς».

Στελέχη της επιχείρησης αναφέρουν ότι στόχος είναι να προσελκύσουν επιβάτες από τη Ρωσία και τις βαλκανικές χώρες ενισχύοντας τον θρησκευτικό τουρισμό και αναδεικνύοντας αξιοθέατα σε περιοχές που είτε είναι αναξιοποίητες είτε με το πέρασμα του χρόνου για διάφορους λόγους έχασαν την παλιά τους αίγλη, όπως σε Λήμνο και Μεστά Χίου. Όπως υπογραμμίζουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον το 2016 επιστρέφουν στα δρομολόγια το «Hellenic Wind» που είχε ναυλωθεί στην Πορτογαλία και το «HighSpeed 5».

Λειτουργικά κέρδη €23 εκατ.

Στελέχη της HSW λένε πως φέτος ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά και αναμένεται η εταιρεία να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη της τάξης των 23 εκατ. ευρώ. Eπιπροσθέτως τονίζεται ότι η Hellenic Seaways είναι από τις πρώτες εταιρείες που αναδιάρθρωσε δάνεια εν μέσω κρίσης και σήμερα πληρώνει ανταγωνιστικά επιτόκια σε συμφωνία με τις τράπεζες για αποπληρωμή του δανεισμού έως το 2022 και αυτό – όπως υπογραμμίζουν στελέχη της εταιρείας – δίνει ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, ειδικά ως προς την ανάπτυξη της εταιρείας.

Σημειώνουν επίσης ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να κάνει στοχευμένες κινήσεις σχετικά με νέες επενδύσεις με ίδιες δυνάμεις καθώς έχει σταματήσει ουσιαστικά η χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Και οι επενδύσεις αυτές, προσθέτουν τα ίδια στελέχη, μπορεί να αφορούν είτε πλοία (κοιτάζοντας κυρίως προς μεγάλα πλοία και ταχύπλοα) είτε νέες αγορές - νέους προορισμούς, ενώ επαναλαμβάνουν το ενδιαφέρον της HSW στην επόμενη ημέρα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού με διάφορους τρόπους, όπως με την εξυπηρέτηση πλοίων κ.ά., ενώ πάντα παραμένει ανοιχτή σε συνεργασίες και σε νέους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τις περιοχές του Αργοσαρωνικού, ειδικά τα Μέθανα, καθώς, όπως λέγεται, «θεωρείται άγονη γραμμή και δεν έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον». Υπενθυμίζεται πως τοπικοί φορείς της περιοχής είχαν επισημάνει πρόσφατα σε κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής ως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά.

Ξεκίνησαν συζητήσεις για δρομολόγια από Σμύρνη

Πρόσφατα η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία νέων γραμμών από τη Σμύρνη προς τα ελληνικά νησιά και τη Θεσσαλονίκη, εφόσον ισχύσουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στο λιμάνι της Σμύρνης για αυτό το εγχείρημα. Όπως λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της HSW, η συζήτηση ξεκίνησε και στόχος είναι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια, όπως το κόστος των τελών του τουρκικού λιμανιού που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ η προσέγγιση, όταν 19.000 ευρώ είναι μόνο το κόστος των καυσίμων για το πλοίο που θα κάνει το ταξίδι αυτό.

Κοινωνική προσφορά – Συμβολή στο μεταναστευτικό ζήτημα

Η Hellenic Seaways με έντονο το αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής προσφοράς, είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που δρομολογεί τα πλοία της δωρεάν, χωρίς καμία επιδότηση από την Πολιτεία για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων, χωρίς καμία διάκριση, με τον ίδιο ναύλο που ισχύει για όλους τους επιβάτες.
Η εταιρεία συνεργάζεται με ανθρωπιστικές ΜΚΟ για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζουν οι μετανάστες/πρόσφυγες και για τη μέγιστη δυνατή ανακούφισή τους. Επιπλέον, στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακριτικά νησιά αναγνωρίζοντας το ρόλο των κατοίκων στην ανάπτυξη της εγχώριας ακτοπλοΐας.

tovima.gr

Pin It

eep logo