ΟΜ.Υ.Λ.Ε : Παράσταση διαμαρτυρίας στον Θ.Δρίτσα

omyle

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα Λιμάνια πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και τα σωματεία του ΟΛΠ στον Υπουργό κ. Δρίτσα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους «Θέσαμε στον Υπουργό την αντίθεσή μας στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ. Συγκεκριμένα ζητήσαμε να αποσυρθούν οι δύο διαγωνισμοί και να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος με την συμμετοχή Κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτικών κομμάτων και παραγωγικών φορέων, θέτοντας τους εξής άξονες:
Δημόσιος Χαρακτήρας των Λιμανιών.
Κατοχύρωση του ολοκληρωμένου πλαισίου εργασιακών σχέσεων.
Ανάπτυξη των Λιμανιών και επενδύσεις.
Αρμονικές και φίλιες σχέσεις με τις επιλιμένιες πόλεις.
Επίσης, σε σχέση με την αναγγελία του ΤΑΙΠΕΔ κατάθεσης των προσφορών, αναδείξαμε μια σειρά από καίρια θέματα και ερωτήματα, τα οποία, όμως, αφορούν και την ουσία του ζητήματος και δηλώσαμε ότι η παράκαμψή τους επιβεβαιώνει ότι πρόκειται περί ενός εγχειρήματος πολιτικού και οικονομικού ξεπουλήματος.
Συγκεκριμένα :
Α) Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου Ως γνωστόν η Σύμβαση «μαγειρεύεται» από το αναρμόδιο ΤΑΙΠΕΔ και δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει αποφασιστεί από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, το ΔΣ/ΟΛΠ. Δεν έχει περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και από την Βουλή. Άρα τίθεται θέμα : με βάση ποιό περιεχόμενο θα κατατεθούν οι προσφορές ; Το άβατο στο Data Room του ΤΑΙΠΕΔ και τα διάφορα κείμενα, τα οποία στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά έχουν διαρρεύσει, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για δημιουργία «κράτους εν κράτει» και απεμπόληση κάθε ίχνους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος.
Β) Αποτίμηση ΟΛΠ. Δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των δύο εκτιμήσεων που ανατέθηκαν τον τελευταίο μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Γ) Δημόσια Αρχή. Το θέμα της θεσμοθέτησης Δημόσιας Αρχής Λιμένος και του διαχωρισμού αυτής από την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων αποτελεί ερμαφρόδιτη εξαγγελία, η οποία παραπέμπεται στο μέλλον, μετά την κατάθεση των προσφορών. Δ) Φοροαπαλλαγές COSCO και απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο).
Ε) Απόφαση ΣτΕ, η οποία εκκρεμεί. Τέλος επισημάναμε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων για μας είναι αδιαπραγμάτευτο και σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο καθορίζεται από τον Ν.2688/99 και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όλες σωρευτικά τις ΣΣΕ, Κανονισμούς Εργασίας και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού.
Ο Υπουργός απάντησε ότι η πώληση των Λιμανιών δεν είναι πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά την υπηρετούν ως επιβολή υπέρτερων μνημονιακών δυνάμεων…! Παραδέχτηκε την ανακολουθία, ως προς την διαδικασία που ακολουθείται στα ζητήματα που θέσαμε, δήλωσε ότι η Σύμβαση Παραχώρησης που εκπονείται από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει την τελική έγκριση της Κυβέρνησης και δικαιολόγησε την κατάθεση των προσφορών ως μνημονιακή δέσμευση της Κυβέρνησης. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η πώληση των Λιμανιών τέθηκε στο τρίτο μνημόνιο με επιλογή της Κυβέρνησης. Δηλώσαμε στον Υπουργό την πλήρη αντίθεσή μας στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στα Λιμάνια και επισημάναμε ότι η αντιμετώπιση των ερωτημάτων που θέσαμε πιστοποιεί το πολιτικό και οικονομικό ξεπούλημα των Λιμανιών.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε και εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή του ΑΓΩΝΑ.
Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στα Λιμάνια σε καθολική συμμετοχή στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Δευτέρα 21/12/2015, συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου θα συμμετέχουν με 3ωρη Στάση Εργασίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ)».

Pin It

eep logo