Πύργος: Υπογράφηκε η σύμβαση! Που ήταν η αριστερά;

PIRAEUS TOWER PILA 1

Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά ξυπνά! Μετά μισόν αιώνα, ο Πύργος του Πειραιά «ζωντανεύει» και μέσα σε δυόμισι χρόνια θα αποτελέσει τον «φάρο» όχι μόνο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, του Πειραιά, αλλά κι ολόκληρης της υπό ανάπλαση Αττικής Ριβιέρα, από το λιμάνι μέχρι τη Βουλιαγμένη…

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης με το κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε την μεταμόρφωση του Piraeus Tower.

Απορίας άξιον είναι ότι έλαμψε με την απουσία της η αριστερή δημοτική μειοψηφία. Όχι τόσο εκείνη που πρόσκειται στο ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού τα κόμματα αυτά είναι γνωστό ότι δεν ενθουσιάζονται με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η απορία αφορά κυρίως την απουσία της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ! Και η απορία γίνεται ακόμη πιο έντονη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη λύση. Επιπλέον δεν πήγαν στην εκδήλωση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, αν και φυσικά είχαν προσκληθεί!

Προκύπτουν όθεν αμείλικτα ερωτήματα: Μετάνιωσαν; Άλλαξαν γνώμη; Είναι τελικά αντίθετοι με την επένδυση; Θα προτιμούσαν να μείνει ο Πύργος κουφάρι για άλλο μισόν αιώνα;
Πάσα δημόσια εξήγηση δεκτή!


*Αφού γράφτηκαν τα παραπάνω, ήρθε η παρακάτω ανακοίνωση από τον συνδυασμό «Πειραιάς για όλους». Ανεξάρτητα από αν είναι ή όχι πειστική, ήταν οπωσδήποτε καθυστερημένη η εξήγηση, αλλά κάτι είναι κι αυτό…

Με ελλιπή στοιχεία και ενημέρωση η Υπογραφή Συμβάσης Παραχώρησης του Πύργου

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας συνιστά σημαντικό κεφάλαιο. Απαιτεί, όμως, μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η ανάπτυξη της πόλης όσο και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτήν για τον Δήμο και τους πολίτες.

Με αυτό το σκεπτικό ο «Πειραιάς για όλους» ψήφισε θετικά στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΝ-Πύργος) για 99 χρόνια σε ανάδοχη εταιρεία, με υποχρέωση την ανακατασκευή του και την καταβολή ενοικίου ύψους 1.010.000€ ετησίως

Ζητήσαμε, ωστόσο, από τον Δήμαρχο στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εγγράφως στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά βάρη που θα προκύψουν και θα φορτωθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού του στοιχείου για να υπολογιστεί το πραγματικό ετήσιο όφελος.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον μιας υπεύθυνης δημοτικής αρχής να ενημερώνει άμεσα τόσο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης όσο και τους δημότες για τα πραγματικά κόστη που θα επιβαρύνουν μια τέτοια μεγάλη επένδυση. Και συγκεκριμένα αν θα πληρώσει ο Δήμος ΕΝΦΙΑ και πόσο, συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο επένδυσης, κόστος μεταστέγασης και ενοικίασης χώρων για τις εγκαταστημένες εκεί υπηρεσίες κ.ά. Ήδη η πρωτοφανής για 99 χρόνια παραχώρηση, αντί των 30 ή 45 που είναι δόκιμη πρακτική, αποτελεί και αυτή ένα πρόβλημα.

Αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να είχαν γίνει γνωστά από την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Η μη δημοσιοποίησή τους, όταν μάλιστα κυκλοφορούν και σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές στην πόλη, λειτουργεί εις βάρος της διαφάνειας της αυτοδιοίκησης και της αξιοπιστίας της δημοτικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, που υπογράφεται πανηγυρικά η σύμβαση παραχώρησης του Πύργου, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα∙ οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες και ο Δήμαρχος σιωπά.

Κύριε Δήμαρχε, δώστε την απάντηση: Πόσα καθαρά χρήματα θα βάζει στο ταμείο ο Δήμος Πειραιά από τον Πύργο;

Η απόφασή μας να μην παραβρεθούμε στη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω.

Pin It