«Ο τοίχος που χάνεται» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

olth toixos pou xanetai

Μια εκδήλωση του Γκαίτε, με αφορμή την Προεδρία της Γερμανίας στην Ε.Ε

 

Ένας τοίχος από πλεξιγκλάς σκελετό στον οποίο έχουν τοποθετηθεί 6.000 ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα, παρουσιάζεται στο κοινό, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο διαδραστικού project, με τίτλο «Ο τοίχος που χάνεται».

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek, έπειτα από πρωτοβουλία του Goethe-Insitut της Μόσχας το 2012.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κλειστά σύνορα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργούν ένα αίσθημα απομόνωσης, «Ο τοίχος που χάνεται» γίνεται μια ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρώπης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον μιας ενωμένης ηπείρου.

olth toixos pou xanetai detail

Αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020, είναι χαραγμένα πάνω στα ξύλινα τουβλάκια που στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο πλέγμα του τοίχου δημιουργώντας θεαματικά γλυπτά.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να «παίξει» με τα τουβλάκια και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο ρητό του αρέσει περισσότερο. Στο τέλος, θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις και έτσι ο τοίχος θα έχει χαθεί.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γκαίτε, με αφορμή την Προεδρία της Γερμανίας στην Ε.Ε, θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

27 Σεπτεμβρίου 2020
11.00 – 19.00

Pin It

eep logo