Πλώρη για 4 εκατ. εμβολιασμούς βάζει η Ελλάδα!

tourismos paralia

«Γαλάζια Ελευθερία» για τουρίστες και Ελληνες που θα ταξιδεύουν στα νησιά

Ολοταχώς για τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς βαδίζει η χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», και το τελευταίο 24ωρο οι δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν ξεπέρασαν τις 100.000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, όπως αναρτώνται καθημερινά στο emvolio.gov.gr, την τελευταία ημέρα χορηγήθηκαν 107.716 δόσεις εμβολίων, με το συνολικό αριθμό εμβολιασμών να ανέρχεται έτσι σε 3.868.356. Με αυτούς τους ρυθμούς, η χώρα μας θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και ανέρχονται πλέον σε 2.561.871 ανθρώπους. Οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως υπολογίζονται την ίδια ώρα σε 1.335.798 πολίτες.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία»

Με την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού να έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει άμεσα τα νησιά σε covid-free προορισμούς και γι' αυτό θα προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων τους.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Πόσα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια της εκστρατείας εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς. Η αρχή έγινε με τα μικρά νησιά και ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

Υπενθυμίζεται πως η αρχική δέσμευση ήταν πώς τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει πως «έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».

Πώς θα μετακινούμαστε στα ελληνικά νησιά

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για Έλληνες, αλλά και τουρίστες, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, προκρίνεται η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού Self Test ή PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς για κάποιο νησί.

Αντίστοιχα, θα ζητείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν εισέλθουν στην Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Pin It